ادعای «ارزان بودن اینترنت در ایران» با آمار جهانی همخوانی ندارد / اپراتورها میوه انحصار را می‌چینند اما سخن از بازار آزاد می‌زنند_خبردار

میوه انحصار را می‌چینند، اما حرف از بازار آزاد می‌زنند /گرانی اینترنت تنها یک عدد نیست


خبردار

نگار علی- در حالی که قیمت بسته‌های اینترنتی با افزایش نزدیک به ۷۵ درصدی مواجه شده، تا این مدت گزارشی رسمی درمورد تحقق قولهای اپراتورها برای بهبود کیفیت انتشار نشده است. کاربران، کارشناسان و فعالان اجتماعی از خود می‌پرسند که آیا این گرانی فقطً ناشی از علتبازار است یا نشانه‌ای از نوعی بحران عمیق‌تر در سیاست‌گذاری ارتباطی سرزمین؟ تعداد بسیاری اعتقاد دارند فقدان شفافیت، پاسخگویی و تنظیم‌گری واقعی در حوزه ارتباطات، دست اپراتورها را برای تحمیل هزینه‌های زیاد تر به مردم باز گذاشته است؛ بدون آنکه الزامی واقعی برای ترقی کیفیت خدمات وجود داشته باشد.

مجتبی قلی‌پور، پژوهشگر و عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی در او گفت‌وگویی با خبرآنلاین، گرانی اینترنت را نه فقطً یک تصمیم اقتصادی، بلکه نمادی از «فرسایش وجه عمومی دولت» می‌داند. از نظر او، نابرابری دیجیتال در ایران نه‌تنها به شکاف‌های اقتصادی و جغرافیایی دامن می‌زند، بلکه پیامدهای گسترده‌تری همچون تضعیف مطمعن عمومی، تهدید اندوخته اجتماعی و افت شراکت مدنی را نیز در پی دارد. این پژوهشگر معتقد است در جهانی که اینترنت دیگر فقطً یک ابزار سرگرمی نیست بلکه زیربنای آموزش، کار، شراکت و معیشت است، افزایش بی‌ضابطه قیمت، نوعی حذف تدریجی شهروندان محروم از فضای دیجیتال است که به شکاف‌های اجتماعی عمق بیشتری می‌دهد؛ مشروح او مباحثه را در ادامه بخوانید:

هنگامی علتبازار بر خیر عمومی تسلط می‌کند

مجتبی قلی‌پور در جواب به این سوال که از نگاه جامعه‌شناسی، افزایش ۷۵ درصدی قیمت اینترنت، بدون اراعه هیچ‌گونه گزارش پیشرفت در تعهدات کیفی، چه معنایی دارد؟ آیا باید آن را فقطً یک تصمیم اقتصادی دید یا نشانه‌ای از فرسایش سیاست‌گذاری ارتباطی در سرزمین است، او گفت:«به نظر می­‌رسد در این مورد نگاه سودمحور محض اپراتورها و خلأ سیاست­گذاری و تنظیم­‌گری ارتباطی دو روی یک سکه باشند. اپراتورها قضیه را فقط از منظر علتبیشینه‌­سازی سود می‌­بینند و طبیعی است که این علتنمی‌­تواند برای خدمتی چون اینترنت فراهم‌­کننده خیر عمومی باشد. دلنشین است که آنها از یک طرف از مزایای انحصاری که برایشان تشکیل شده منفعت‌­مند می­‌شوند و از طرف دیگر می­‌خواهند در قیمت­‌گذاری علتسودمحور بازار را اعمال کنند. متأسفانه این علتدر سال‌های تازه در رابطه تعداد بسیاری از خیرهای عمومی از جمله آموزش و پرورش و بهداشت هم تسلط یافته و نتیجه‌­اش حالت رو به افول سرزمین در شاخص‌­های آموزش عمومی و بهداشت و درمان است. از نظر دیگر، سیاستگذار هم اگرچه هر بار که او گفت و گو افزایش قیمت است مقاومت­‌هایی می­‌کند اما در نهایت با شرط و شروطی به علتسودمحور اپراتورها تن می‌­دهد. شرط و شروطی که یقیناً هیچ زمان جامۀ عمل نمی‌­پوشند. در واقع آنچه امروز دربارۀ قیمت­‌گذاری اینترنت ناظر آن هستیم نمونه‌­ای از بحرانی کلان­تر است که من مایلم آن را «فرسایش وجه عمومی دولت» بنامم. یعنی فرسایش آن چهره‌­ای از دولت که بناست فراهم‌­کنندۀ خیرها و خدمات عمومی از قبیل آموزش، بهداشت، امنیت و همانند آن باشد.»

رشد قیمت اینترنت با بهبود ملموس شدت همراه نشد

او در ادامه افزود:« یقیناً اپراتورها در نامه‌­شان نگه داری و ترقی کیفیت شبکه را به گفتن الزام مهم افزایش قیمت نقل کرده‌­اند. اما توانایی نشان داده است این افزایش قیمت‌ها به افزایش کیفیت منجر نشده است. الان مطابق شاخص جهانی اسپیدتست، از نظر شدت اینترنت موبایل در بین ۱۰۲ سرزمین جهان رتبۀ ۶۹ را داریم و شدت دانلودمان به مراتب کمتر از میانگین جهانی است. از نظر شدت پهن‌­باند ثابت هم از بین ۱۵۴ سرزمین رتبۀ ۱۴۲ جهان هستیم. در چند سال تازه که من این شاخص­‌ها را رصد کرده‌­ام بهبود چندانی در قیاس با بقیۀ کشورها حاصل نشده است. یقیناً نسبت به حالت قبلی خودمان مقداری جلوتر رفته‌­ایم که یقیناً این هم در حدی نبوده که مردم واقعا آن را حس کنند.»

 ادعای «ارزان بودن اینترنت در ایران» با آمار جهانی همخوانی ندارد

قلی‌پور در ادامه او گفت:«شاخص کلان‌­تر کیفیت زندگی دیجیتال که در سال ۲۰۲۳ انتشار شده می­‌گوید ایران از نظر کیفیت زندگی دیجیتال رتبۀ ۹۵ از ۱۲۱، از نظر کیفیت اینترنت رتبۀ ۱۰۴ از ۱۲۱ و به طور اشکار از نظر قابل‌پرداخت بودن قیمت اینترنت رتبۀ ۶۸ از ۱۲۱ را در اختیار دارد. شاخص اینترنت فراگیر (III) که توسط اکونومیست اندازه‌­گیری می­‌شود هم نشان می‌­دهد که ایران از نظر قیمت اینترنت در سال ۲۰۲۲ رتبۀ ۷۵ از بین ۱۰۰ سرزمین حاضر در این رتبه‌­بندی را داشته و در واقع بدترین کارکرد ایران در همین زمینۀ قیمت و سپس کیفیت اینترنت بوده است که رتبۀ ۷۳ از ۱۰۰ را داشته‌­ایم. به این علت ما حتی از نظر قیمت اینترنت هم حالت خوبی نداریم و این که حرف های می‌­شود اینترنت در ایران ارزان است قطعا درست نیست. با این‌همه، در سیاستگذاری و حکمرانی اینترنت در ایران او گفت و گو قیمت (همچنانکه کیفیت و شدت) چندان جدی گرفته نمی­شود و هر نوع دسترسی به گفتن «اتصال» معارفه می­‌شود و در آمارها به آن افتخار می­‌شود. این در حالی است که در گزارش­‌های سازمان ملل چند سالی است که مفهوم «اتصال معنادار» داخل شده که به معنی اتصالی است که دارای کیفیت قابل قبول و قیمت قابل پرداخت باشد.»

گرانی اینترنت، نابرابری دیجیتال در ایران را تشدید می‌کند

این عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی در ادامه و در جواب به این سوال که چه طبقات یا گروه‌های اجتماعی بیشتری از این گرانی صدمه خواهند دید؟ آیا این تصمیم می‌تواند شکاف دیجیتال را به شکاف‌های طبقاتی و جغرافیایی گره بزند، او گفت:«شکاف دیجیتال همین الان هم با شکاف­‌های طبقاتی و جغرافیایی همبستگی بسیاری دارد و گران­‌سازی قطعا حالت را تشدید خواهد کرد. حداقل سه نوع شکاف دیجیتال وجود دارد:

  • شکاف دیجیتال بین یک سرزمین با دیگر کشورها
  • بین مناطق گوناگون یک سرزمین
  • بین گروه‌ها و اقشار اجتماعی گوناگون در یک سرزمین

در رابطه سرزمین ما همه این شکاف‌ها وجود دارد. یقیناً زیرساخت‌­های ارتباطی سرزمین به لحاظ پهنۀ جغرافیایی توسعۀ خوبی یافته اما نابرابری درآمدی که گاه الگوی جغرافیایی هم دارد منبع مهم شکاف دیجیتال باقی می‌­ماند. همانطور که نابرابری دیجیتال بین کشورها در پیوند با ثروت هر سرزمین است، نابرابری دیجیتال بین افراد هم با محرومیت‌­های جغرافیایی و اقتصادی پیوند دارد. الان در زیاد تر کشورها از اینترنت موبایل به گفتن ابزاری برای پر کردن شکاف بین ضریب نفوذ اینترنت ثابت در شهر و روستا منفعت گیری می­‌کنند. به این علت، هنگامی شما قیمت اینترنت موبایل را افزایش می­‌دهید، این سازوکار ترمیم‌­کننده را از بین می‌­برید و نابرابری را تشدید می­‌کنید. آن هم در شرایطی که ضریب نفوذ اینترنت ثابت در ایران حتی در شهرها هم ناچیز است.»
 

ضربه دوم به عدل آموزشی؛ بعد از مدرسه، اکنون نوبت اینترنت

او در ادامه افزود:«ما در ضریب نفوذ اینترنت موبایل حالت نسبتاً خوبی داریم و بالاتر از میانگین جهانی هستیم، اما ضریب نفوذ پهن‌­باند ثابت به ۱۵ درصد هم نمی‌­رسد که کمتر از میانگین جهانی است. به این علت، افزایش قیمت اینترنت موبایل در این شرایط، قطعا شکاف دیجیتال را تشدید خواهد کرد. به اختصاصی در شرایطی که ما از نظر قیمت ابزارهای دیجیتال همانند تلفن همراه و لپ­تاپ و کامپیوتر هم حالت خوبی نداریم. برای مثال مطابق گزارش شاخص آمادگی شبکه­‌ای سال ۲۰۲۳، ایران از نظر قیمت تلفن همراه در بین ۱۳۴ سرزمین در رتبۀ ۱۱۸ قرار گرفته که نشان می­‌دهد چه مقدار این ابزارها در ایران گران می باشند. همین گرانی­ ابزارها به موازات شکاف دیجیتال جغرافیایی و طبقاتی منجر شد که سال ۱۳۹۹ مطابق برآوردها نزدیک به ۵/۴ میلیون دانش­‌آموز ایرانی یعنی نزدیک به ۳۰ درصد دانش‌­آموزان سرزمین، از آموزش مجازی محروم شوند. این دانش­‌آموزان دقیقا همان بخشی از جمعیت دانش­‌آموزی سرزمین بودند که در شرایط عادی هم سهمی از آموزش باکیفیت، مدارس تجهیزو استاندارد و آموزگاران متخصص و مجرب نداشتند.»

«مینیمالیسم دیجیتال» نسخه فردی است؛ نمی‌توان آن را به جامعه تحمیل کرد

این پژوهشگر در ادامه او گفت:«در رابطه این که چه افرادی بیشترین صدمه را خواهند دید ابهام چندانی وجود ندارد. این افزایش قیمت قطعا هزینه ماهانه مصرف اینترنت برای کاربران را افزایش بزرگی خواهد داد. آمار دقیقی از مقدار هزینه­‌کرد جاری نداریم اما بر پایه برآوردهای حاضر به گمان زیاد در شرایط جاری هر کاربر اینترنت موبایل نزدیک به ۲۰۰ هزار تومان در ماه هزینه می‌­کند که با افزایش قیمت به نزدیک ۴۰۰ هزار تومان خواهد رسید. اگر این مقدار را ضرب در تعداد اعضای خانوار کنیم عدد قابل توجهی می‌­شود که قطعا بر اقتصاد خانوار سختی می­‌آورد. قضیه این است که به موازات افزایش قیمت در سرزمین، کاربردهای اینترنت هم متنوع‌­تر و گسترده‌­تر می­‌شود و به این علت شهروندان جهان امروز ناچار از مصرف زیاد تر می باشند. اکنون دانش‌­آموزان، دانشجویان، کارمندان، کارکنان قسمت خصوصی و قسمت­ بزرگی از کسب­‌وکارها برای انجام امور روزمره وابستگی کامل به اینترنت دارند. به این علت، احتمالا ما بتوانیم در سطح فردی برای خودمان یا کودکانمان نسخه «مینیمالیسم دیجیتال» بپیچیم اما حق نداریم به مردم از هر قشر و گروهی بگوییم در مصرف اینترنت صرفه­‌جویی کنند. اینترنت امروزه بستر ارتباطی مهم و منبع اطلاعاتی عمده شهروندان است و برای تعداد بسیاری از شهروندان هم به کار و معیشتشان گره خورده است. به این علت، این افزایش قیمت آثار گسترده‌­ای خواهد داشت که حتی فراتر از شکاف دیجیتال می‌­رود.»

آخرین و جدیدترین اخبار سیاسی ، اقتصادی،اجتماعی و تکنولوژی، کارگری ، ورزشی، حوادث و سلامتی ایران وجهان را در وب سایت خبردار دنبال کنید.

 وعده‌ بدون عمل، تیشه به ریشۀ مطمعن عمومی است

قلی‌پور در ادامه و در جواب به این سوال که هنگامی تصمیم‌هایی همانند گرانی اینترنت با قولهایی همراه می‌شود که بعداً پیگیری یا شفاف‌سازی نمی‌شوند، چه تأثیری بر مطمعن عمومی می‌گذارد، او گفت:«قول معروفی هست که می­‌گوید مطمعن سخت به دست می­‌آید و آسان از دست می‌­رود. اما حقیقت این است که فرایند فرسایش مطمعن عمومی هم زیاد تر فرایندی تدریجی است. هنگامی مردم در زندگی روزمره­‌شان روزانه ده‌­ها تفاوت کهکشانی بین ادعا و عمل را می‌­بینند، هنگامی روایت‌­هایمان ربطی به حقیقت‌­ها ندارد، هنگامی کردارها گفتارها را مضحکه می­‌کند، و هنگامی حتی قوانین و مصوبات رسمی هم نوشته و سپس به بایگانی سپرده می­‌شوند، در واقع تیشه بر ریشه مطمعن می­‌زنیم و خود نمی­‌دانیم. اگرچه سیاستمداران ایرانی زیاد تر علاقمندند دیدگاه­‌ها و قضاوت­‌های مردم را نتیجه غفلت، ناآگاهی یا رسانه­‌زدگی و اینترنت­‌زدگی آن‌ها بدانند، اما حقیقت این است که دیدگاه مردم تا اندازه بسیاری دقیق و عمدتاً نتیجه زندگی روزمره آن‌ها و لمس حقیقت­‌های بلاواسطه زندگی است و نه منفی‌­بافی­‌ها و نفرت­‌پراکنی­‌های فضای آنلاین. به این علت، اگر مطمعن نهادی و سیاسی سیری نزولی دارد تا اندازه بسیاری نتیجه توانایی زیسته شهروند ایرانی در بین انبوهی از این خلف وعده‌­ها، اختلال­‌ها، کم­کاری­‌ها و کژکارکردها است.»

در هیچ کشوری به اندازه ایران از واژه شفافیت منفعت گیری نمی‌شود، اما در عمل خبری از آن نیست

این عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی در ادامه و در جواب به این سوال که اگر مردم در شبکه‌های اجتماعی تصمیمات نهادهای رسمی را با دیده تردید می‌نگرند، چه خطری برای اندوخته اجتماعی و شراکت عمومی به‌وجود می‌آید، او گفت:«من از جزئیات آنچه در درون این سازمان­‌ها و روابط بین آن‌ها می­‌گذرد خبری ندارم. به این علت نمی­‌توانم جواب دقیقی بدهم اما به نظر می­‌رسد در دیگر حوزه‌­ها هم وضع همین است. گمان نمی‌کنم در هیچ کشوری به اندازه سرزمین ما از واژه شفافیت منفعت گیری شود اما در عمل خبری از آن نباشد.»

محرومیت از اینترنت، محرومیت از آموزش و کار و نشاط است

اینترنت دیگر فقط یک ابزار فنی یا لوکس نیست؛ برای تعداد بسیاری، ابزار کار، آموزش، شراکت اجتماعی و ارتباطی حیاتی است، قلی‌پور در ادامه و در جواب به این سوال که حذف تدریجی دسترسی عادلانه به اینترنت چه تأثیری بر انسجام اجتماعی دارد، او گفت:«همان گونه که حرف های شد، دسترسی به اینترنت همین الان هم در سرزمین ما عادلانه نیست و به این علت باید از گمان تشدید بی­‌عدالتی سخن بگویید کنیم نه از حذف تدریجی دسترسی عادلانه. کاستلز جمله تکان­‌دهنده‌­ای دارد که می­‌گوید در جهان ما محرومیت از شبکه زیان‌­بارترین شکل محرومیت است. محرومیت از شبکه در خود متوقف نمی‌­ماند بلکه به شکل محرومیت­‌های چندجانبه ظاهر می­‌شود:

  • محرومیت از آموزش و برخی توانایی­‌های الزامی
  • محرومیت از برخی مشاغل
  • محرومیت از قسمت بزرگی از روابط اجتماعی
  • محرومیت از اطلاعات و آگاهی
  • محرومیت از یک منبع نشاط

برخی پژوهش­‌ها نشان داده‌­اند که توانایی کاربری اینترنت حس شادمانی افراد را افزایش می­‌دهد. به این علت، نقض دسترسی عادلانه به اینترنت در زمان ما یکی از عوامل نقض زمان­‌های برابر است و این در جامعه ما که دسترسی به آموزش عمومی و آموزش عالی هم با الگویی به‌­شدت تبعیض­‌آمیز توزیع شده است، قطعاً جهت شکاف اجتماعی فزاینده و محرومیت زیاد تر خواهد می بود.»

میوه انحصار را می‌چینند، اما حرف از بازار آزاد می‌زنند /گرانی اینترنت تنها یک عدد نیست

 گسترش ارتباطات قربانی نگاه امنیتی و منافع بخشی شده است

این پژوهشگر در آخر و در جواب به این سوال که اگر روال تصمیم‌گیری در حوزه ارتباطات به همین شکل، فاقد شفافیت و جواب‌گویی ادامه یابد، چه آینده‌ای برای گسترش پایدار و مشارکتی در ایران متصور هستید، او گفت:«امروزه ارتباطات و گسترش با هم پیوندی نزدیک دارند. از نزدیک به دو دهه پیش برخی صاحب­‌نظران حتی از شیوه جدیدی از گسترش به نام «شیوه اطلاعاتی» گسترش سخن می­‌زنند که مبتنی بر سه ضلع زیرساخت فناوری اطلاعاتی-ارتباطی، است. رصدی که من سال قبل از حالت سرزمین در برخی شاخص‌­های گسترش اطلاعاتی انجام دادم نشان می­‌دهد که ما همین الان هم اصلا حالت خوبی نداریم و در واقع در یک حالت پیرامونی به سر می‌­بریم. برای مثال در شاخص توسعۀ فاوا (IDI) ما در رتبه ۷۵ جهان و دهم منطقه هستیم یا در شاخص آمادگی شبکه‌­ای (NRI) در سال ۲۰۲۳ رتبه ۸۷ از بین ۱۳۴ سرزمین و رتبه ۱۲ منطقه را در اختیار داشته­‌ایم. در شاخص گسترش دولت الکترونیک ما در سال ۲۰۰۳ با عربستان تقریبا هم­‌رتبه بودیم؛ عربستان ۱۰۵ می بود و ما ۱۰۷. اما در آخرین رتبه‌­بندی این شاخص در سال ۲۰۲۴، عربستان به رتبه ۶ جهان رسیده و ما در رتبه ۱۰۱ قرار داریم.»

او در ادامه افزود:«امکان پذیر فکر کنیم عقب‌­افتادگی ما در این شاخص‌­ها نسبت به کشورهای منطقه اهمیتی ندارد. اما اولا اگر بپذیریم که در جهان امروز گسترش اطلاعاتی پیشران دیگر اشکال گسترش است، بعد عقب ماندن در این شاخص‌­ها به این معناست که ما به شدت در گسترش همه­‌جانبه عقب خواهیم ماند. علاوه براین، این شاخص‌­ها امروز در سطح بین‌­المللی نشانه پرستیژ و اعتبار سرزمین می باشند و حتی امکان پذیر مبنای تصمیم کشورها و شرکت‌ها برای اندوخته­‌گذاری‌های کلان در سرزمین قرار بگیرند. حتی قسمت بسیاری از نارضایتی و حس سرخوردگی شهروندان امروزه نتیجه قیاس حالت سرزمین با کشورهای دیگر است و همه این‌ها یعنی این که ما نباید فقط به پیشرفت نسبت به حالت قبل خودمان دلخوش باشیم و قیاس افقی با کشورهای دیگر را کم ارج بدانیم. متأسفانه در سرزمین ما به حکمرانی اینترنت از منظر پیشرانی برای گسترش کمتر نگاه می­‌کنند و نتیجه آن این است که منافع سازمانی و فردی یا نگرانی‌­های بی­‌بنیان سیاسی- امنیتی جای دغدغه گسترش سرزمین را می‌­گیرد.»

۲۲۷۲۲۷

دسته بندی مطالب

خبردار

اقتصاد

سلامتی

کسب وکار

فناوری

اخبار هنری

خبر های ورزشی