خبردار
خالد مشعل که با کنیه «ابو الولید» شناخته میشود، نامی آشنا برای جهانیان است چراکه از رهبران شناخته شده و بنیانگذاران حماس است و فردی است که پیشتر هم سکاندار این جنبش و مقاومت مردم فلسطین در نوار غزه علیه صهیونیستها بوده است.
او سال ۱۹۵۶ در روستایی از توابع شهر سلواد در کرانه باختری (غربی) به دنیا آمد و ۱۱ سال اول زندگی خود را در آنجا گذراند. بعد از اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷، خانواده خالد به کویت مهاجرت کردند و او در مدارس کویت به تحصیلاتش در ادامه گفت و آنجا می بود که به فعالیت سیاسی-اسلامی گرایش اشکار کرد و در سن ۱۵ سالگی به شاخه فلسطینی اخوانالمسلمین در کویت پیوست.
خالد در سال ۱۹۷۴ در دانشگاه کویت ثبت نام و در رشته فیزیک تحصیل کرد و همزمان در فعالیتهای فلسطینی نیز شرکت کرد. وی و همکاران اسلامگرایش با جناحهای ملیگرای سکولار که بر اتحادیه دانشجویان فلسطینی دانشگاه تسلط داشتند، دچار شدند و درنهایت از هم جدا شده و انجمن دانشجویی خود را راه اندازی دادند.
مشعل بعد از فارغالتحصیلی در کویت ماند و در آنجا به تدریس فیزیک پرداخت و در جنبش اسلامگرایان فلسطینی فعال ماند، تا سال ۱۹۸۴ که تدریس را رها کرد تا زمان بیشتری را به کار سیاسی خود تعلق دهد. این فعالیتها شامل سازماندهی و جمعآوری پشتیبانیهای مالی برای تشکیل شبکهای از خدمات اجتماعی اسلامی در نوار غزه و کرانه باختری و گسترش قابلیتهای نظامی اسلامگرایان فلسطینی می بود که در آن زمان زیاد از سازمانهای چریکی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) همانند فتح عقب می بود.
بعد از وقوع قیام فلسطینیها به نام انتفاضه اول در سال ۱۹۸۷، این سازمان علناً موجودیت خود را با نام «حماس» خبرداد. منشور این گروه که در سال ۱۹۸۸ صادر شد، خواستار جنگ مقدس برای تشکیل یک دولت اسلامی در سراسر فلسطین می بود. این موضع تندرو، حماس را در تقابل با سازمان آزادی قسمت فلسطین قرار داد، که در آن زمان به سمت به رسمیت شناختن حق موجودیت اسرائیل پیش میرفت.
خالد بعد از دعوا عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ از کویت به اردن نقل مکان کرد. در سال ۱۹۹۲ این گروه از وجود یک دفتر سیاسی در تبعید خبر داد و مشعل به گفتن یکی از اعضای این گروه معارفه شد. این دفتر که خارج از دسترس اسرائیل فعالیت میکرد، مسئول روابط بینالمللی جنبش و فعالیتهای جمعآوری پشتیبانیهای مالی می بود. وی در سال ۱۹۹۶ و سپس از سپس از ترور شیخ احمد یاسین و عبدالعزیز رنتیس به گفتن رئیس این دفتر انتخاب شد.
این گونه است که از مشعل به گفتن یکی از بنیانگذاران جنبش حماس نام برده میشود و از زمان تاسیس آن عضو دفتر سیاسی این گروه بوده است.
سال ۱۹۹۷ موساد با دستور مستقیم بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، او را مقصد سوء تصمیم قرار داد. ۱۰ مامور موساد با پاسپورت جعلی کانادا برای کشتن مشعل داخل اردن شدند. خالد مشعل که در آن زمان ساکن اردن می بود، در یکی از خیابانهای امان، پایتخت اردن، مقصد دعوا قرار گرفت و مادهای سمی به او تزریق شد.
مقامهای اردن تلاش برای سوءقصد به جان او را کشف کردند و دو عضو موساد را در ربط با آن دستگیر کردند. حسین بن طلال، پادشاه اسبق اردن از نخست وزیر اسرائیل خواست تا پادزهر ماده سمی را که به مشعل تزریق شده می بود به اردن بفرستد. نتانیاهو ابتدا این خواسته را رد کرد. اما تلاش برای سوء تصمیم به جان مشعل ابعادی بینالمللی اشکار کرد و بیل کلینتون، رئیس جمهور زمان آمریکا از نتانیاهو خواست که پادزهر را در اختیار اردن قرار دهد. نتانیاهو بالاخره تسلیم سختی کلینتون شد و با فرستادن پادزهر به اردن موافقت کرد.
خالد مشعل روز هفت دسامبر سال ۲۰۱۲ برای اولین بار به نوار غزه سفر کرد. سفر مشعل اولین ورود او به سرزمینهای فلسطینی از وقتی می بود که در ۱۱ سالگی از کرانه غربی خارج شده می بود. او در گذرگاه رفح با استقبال رهبران گروههای گوناگون فلسطینی روبرو شد و جمعیت بسیاری از مردم در مسیر عبور او به شهر غزه تجمع کردند.
اواسط سال ۲۰۱۷ خالد مشعل در آخر دوره اش، از ریاست کناره گیری کرد و شورای جنبش مقاومت اسلامی اسماعیل هنیه را به گفتن رئیس دفتر سیاسی حماس جانشین مشعل کرد و مشعل به ریاست برونمرزی این دفتر منصوب شد. روندی که اکنون انگار قرار است در مسیر عکس تکرار شود چراکه هنیه به شهادت رسیده و قرار است بار دیگر سکان در دست مشعل قرار گیرد
منبع :
تابناک
دسته بندی مطالب
منبع
More Stories
جانشین اسماعیل هنیه اشکار شد/ خالد مشعل کیست؟_خبردار
جانشین اسماعیل هنیه اشکار شد/ خالد مشعل کیست؟_خبردار
جانشین اسماعیل هنیه اشکار شد/ خالد مشعل کیست؟_خبردار