به نقل از تجارتنیوز، وام مسکن در همه کشورهای دنیا یکی از مشوقها و تسهیلکنندههایی است که دولت برای خرید خانه به متقاضیان پرداخت میکند، اما این تسهیلات در ایران با مانع ها و محدودیتهایی روبهروست که علتمیبشود با وجود شرایط نامناسب خرید مسکن در سرزمین، خریداران عطای آن را به لقایش ببخشند و جستوجو راه فرد دیگر بگردند.
یکی از مشکلاتی که در عرصه دریافت وام مسکن وجود دارد هزینهایست که در همان ابتدا باید برای اوراق تسه پرداخت بشود. این در حالیست که از مدتی پیش نیز قیمت اوراق، افزایش قیمت چشمگیری را توانایی کرده است.
روال قیمت اوراق تسه در تابستان
اوراق تسه در روز انتهایی خرداد ۱۴۰۲، بالغ بر ۸۴ هزار و ۷۸۰ تومان ثبت شده و تا آخر تیرماه ۱۴۰۲ تا ۹۱ هزار و ۸۸۷ تومان بالا رفته است؛ اگر میانگین قیمت تسه در نخستینماه تابستان را ۸۸ هزار تومان فکر کنیم، هزینه خرید وام مسکن در آن مقطع نیز ۱۶۸ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان برآورد میبشود.
تا روز انتهایی ماه سپس یعنی مردادماه ۱۴۰۳، قیمت اوراق تسه مقداری عقبنشینی کرده و تا ۸۸ هزار و ۳۲۹ تومان پایین آمده است. اما اگر میانگین قیمت تسه در طول مردادماه برسی بشود، میتوان قیمت اوراق را ۹۰ هزار تومان در نظر گرفت که با دقت به تعداد هزار ۹۲۰ عددی اوراق برای وام ۹۶۰ میلیون تومانی زوجین در تهران، متقاضیان در نهایت برای دریافت وام باید ۱۷۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه میکردند. قیمت اوراق در روزهای پایانی تابستان ۱۴۰۲، رشد چندانی را توانایی نکرده و در همان نزدیک به قیمتی ماه قبل، نوسان داشته است.
اغاز مسیر صعودی تسه از ابتدای پاییز
بازدید نمودار قیمت تسه مشخص می کند که از اواسط مهرماه به سپس، قیمت تسه تا ۹۶ هزار و ۶۰۰ تومان هم رسیده که با میانگین نزدیک به ۹۲ هزار و ۵۰۰ تومانی، قیمت نهایی خرید اوراق نیز تا ۱۷۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان صعود قیمت داشته است.
تا ۳۰ آبانماه باز هم قیمت اوراق تسه روال صعودی را پشت سر گذاشته و از مرز ۱۰۰ هزار تومانی عبور کرده است؛ سقف قیمت این اوراق در آبانماه، ۱۰۱ هزار و ۹۳۰ تومان ثبت شده و به همان نسبت، هزینه تسهیلات نیز با احتساب میانگین این ماه تا نزدیک به ۱۹۰ میلیون تومان بالا رفته است.
تا اواخر ماه سپس یعنی آذرماه، قیمت اوراق هم چنان بر مدار افزایشی قرار داشته و با صعود قیمت نزدیک به ۱۶ هزار تومانی، هزینه خرید وام مسکن بهطور میانگین تا ۲۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بالا رفته است.
قیمت اوراق تسه در روز جاری نیز به ۱۴۱ هزار و ۵۵۰ هزار تومان رسید و به این ترتیب، هزینه دریافت وام نیز تا ۲۷۱ میلیون و ۷۷۶ هزار تومان افزایش یافت. در کل، اوراق تسه از انتهای خرداد تا امروز، نزدیک به ۶۷ درصد افزایش قیمت را توانایی کرده است.
قیاس قیمت مسکن و هزینه خرید وام مسکن
قضیه افزایش بیرویه قیمت اوراق تسه و در نتیجه افزایش هزینه دریافت وام مسکن در حالی اتفاق افتاده که متوسط قیمت مسکن تهران با تاثییر از رکود حاکم بر بازار، طی همین زمان، در کل روندی کاهشی را پشت سر گذاشته است.
بر پایه دادههای مرکز آمار ایران، متوسط وزنی قیمت مسکن تهران در تیرماه، نزدیک به ۸۳ میلیون و ۲۶۹ هزار تومان اظهار شده و با این که در ماه سپس نوسان چشمگیری را توانایی نکرده، در آخر تابستان تا ۸۰ میلیون و ۸۳۷ هزار تومان پایین آمده است.
یقیناً با اغاز پاییز و افزایش نسبی معامله های در بازار، متوسط قیمت مجدد تا ۸۲ میلیون و ۸۳۷ هزار تومان در مهرماه رشد کرده است؛ روندی که چندان پایدار نیست و آمارها حاکی از روال نزولی قیمت در ماه سپس (آبان) است. متوسط وزنی قیمت مسکن تهران طی آبانماه به ۸۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان رسیده است.
آخرین آمار انتشار شده نیز به آذرماه ۱۴۰۲ بازمیگردد که متوسط قیمت را ۸۰ میلیون و ۲۹۸ هزار تومان اظهار کرده است.
افزایش تقاضای مصرفی و سفتهبازانه در بازار اوراق تسه
به این ترتیب در حالی قیمت اوراق تسه در بازهای ۶ ماهه افزایشی ۶۷ درصدی را توانایی کرده که دادههای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران مشخص می کند، متوسط قیمت مسکن در تهران در همان زمان، کاهشی ۳.۵ درصدی را پشت سر گذاشته است. این تغییرات همزمان در قیمت اوراق و قیمت مسکن حاکی از آن است که با افت قیمت مسکن در ماههای قبل، تقاضا نیز در بازار افزایش یافته است.
در کنار تقاضای مصرفی برای این اوراق یقیناً نمیتوان از تقاضای سفتهبازانه نیز غافل شد؛ طی روزهای تازه، برخی از کدهای بورسی فعال در معامله های اوراق، از خرید و فروش تسه سود کسب کردهاند. روز قبل قیمت تسه ۱۴۰۲ تا مرز ۱۵۰ هزار تومان هم بالا رفته می بود.
ماجرای افزایش قیمت اوراق تسه به زیان مردم و خرید وفروشای دو سر برد برای بانک مسکن به حساب می اید، چون هم بهگفتن ناشر اوراق، روی هزینه روزافزون قیمت اوراق تسه سود میکند و هم تسهیلاتی با سود و اقساط ماهانه بالا پرداخت میکند که آن هم بهطور جداگانه برای این نهاد سودآور است.
به این علت فراهمکردن هزینه تسهیلاتی که باید به روال خرید خانه پشتیبانی کند، عملا برای قشر بزرگی از مردم ناممکن شده است. در سمت دیگر نیز، پرداخت اقساط ماهانه این تسهیلات، از حقوق بیشتر از نیمی از دهکهای درآمدی بالاتر است.
گزارشهای زیاد تر را در صفحه مسکن تجارتنیوز بخوانید.
منبع
More Stories
جهش ۶۷ درصدی هزینه خرید وام مسکن در ۶ ماه / وام خرید مسکن ۱۰۰ میلیون تومان گرانتر شد!
جهش ۶۷ درصدی هزینه خرید وام مسکن در ۶ ماه / وام خرید مسکن ۱۰۰ میلیون تومان گرانتر شد!
جهش ۶۷ درصدی هزینه خرید وام مسکن در ۶ ماه / وام خرید مسکن ۱۰۰ میلیون تومان گرانتر شد!